Prvi gumeni bomboni

Prve gumene bombone
Dovitljivi pekari iz 19. veka otkrili su da šećer može da se kombinuje sa smolom specijalne vrste drveta akacije koja se mogla pronaći u Africi, Aziji, kao i u Australiji. Najčistija i najprozirnija gumi arabika dolazi iz provincije Kordofan u Sudanu. Ova sirova smola morala je prvo da bude prečišćena i pripremljena za kuvanje sa šećerom. Sa dodavanjem voća i drugih ukusa, izumljene su prve mekane gumene bombone.

Industrijska proizvodnja
Hans Riegel, osnivač Hariba, kreirao je 1922. godine prvi kalup za gumene bombone, u obliku mede. Odatle potiče današnji Zlatni meda, najprepoznatljivija gumena bombona na svetu. Svakoga dana proizvede se oko 100 miliona Zlatnih meda. Nakon Hariba, pojavljuju se i drugi proizvođači.

‘Šareni izgled’
Od kraja 80-ih, gumene bombone su dobile svoj šareni izgled, koji potiče od voćnih i biljnih koncentrata. Boje se prave pomoću raznih kombinacija voća, uključujući: crnu ribizlu, pomorandžu, limun, zovu, crvenu ribizlu, aroniu, grožđe, spanać, koprivu, marakuju, mango, šargarepu i kivi.

Oblici i ukusi
Gumene bombone proizvode se od šećera, želatina, glukoze, sa dodatim voćnim ukusima. Smesa se sipa u kalup i zasladi. Dostupne su u različitim bojama i ukusima. Najčešće se gumene bombone prave u obliku raznog voća i životinja.

 

Foci Cuki 

Sv. Markovića 3., 24417 Martonos (Szerbia)


Kontakt informacije

Naziv kompanije:
FOCI CUKI

Adresa:
Sv. Marković 3

Kontakt telefon:
069 1606 170

E-mail:
edit.karamell@gmail.com

Društvene mreže

Vesti iz kompanije

Kuća slatkiša FOCI CUKI

06.12.2016.

Detaljnije