Priča o ratluku - istorija


Priča o ratluku - istorija 

Lokum, ratluk ili rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Na engledkom se naziva Turkish delight a kiparski lokum Cyprus delight.
Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U Grčkoj i na Kipru se prave posebne vrste lokuma pod nazivom Locumadia.
Ovaj slatkiš, kakvog ga danas znamo izmislio je turski trgovac Bekir efendija koji je 1776 godine u Istambilu otvorio prodavnicu konditorskih proizvoda. Prvobitno je za zaslađivač koristio med i melasu a vodu i brašno za vezujuća sredstva. Prvi ukusi su bili ruža, limun i pomorandža.
Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaje se: pavlaka, vanila, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, oraha ili lešnika.
Reči ratluk i lokum (rahat-lokum) potiče od turskih reči rahat lokum a koje su verovatno adaptacija arapske sintagme raha(t) al-holkum (راحهالحلقوم), koja znači zadovoljstvo za grlo.


Foci Cuki 

Sv. Markovića 3., 24417 Martonos (Szerbia)

( Žele, gumeni bomboni raznih ukusa, ratluk, orasnice, medeno srce, medenjaci, slatki ukrasi za jelku)

 

                                   |BOMBONE FOCI CUKI| BOMBONE FOCI CUKI| BOMBONE FOCI CUKI|


Kontakt informacije

Naziv kompanije:
FOCI CUKI

Adresa:
Sv. Marković 3

Kontakt telefon:
069 1606 170

E-mail:
edit.karamell@gmail.com

Društvene mreže

Vesti iz kompanije

Kuća slatkiša FOCI CUKI

06.12.2016.

Detaljnije