Kako su nastali slatkiši?

Kako su nastali slatkiši?

Bombone često nazivamo slatkišima, zbog toga što je najvažniji deo bombona zapravo šećer. Još oko 500. godine pre naše ere Iranci su poznavali postupak za proizvodnju šećera u čvrstom stanju. Iranski naziv za beli šećer bio je kandi-sefid. Otuda potiče engleski naziv za bombon, kao i za kandirano voće, koje se i u kod nas proizvodi. I sam naziv jedne domaće fabrike bombona i čokolade, Kandit, podseća na staru iransku riječ.

U davno doba, većina naroda je imala neku vrstu slatkiša, mada mnogi narodi još uvijek nisu znali za šećer. Tako su, na primer, Egipćani ostavili zapise sa slikama koje pokazuju kako su se u to doba pravili slatkiši. Ali, budući da Egipćani nisu poznavali postupak rafiniranja šećera, oni su poslastice radili od meda.

Na Dalekom istoku još i danas svako pleme ima svoga službenog stručnjaka za proizvodnju bombona, kao i svoje tajne za pravljenje bombona. Oni upotrebljavaju med i smokve da bi napravili ukusne poslastice. Mada zvuči čudno, ali je tačno da se u Europi sve donedavno nisu proizvodili slatkiši. Europljani su upotrebljavali slatki sirup da bi zasladili lekove i prikrili njihovu gorčinu. Tek u 17. veku u Europu je počeo pristizati šećer iz kolonija, a kao zanat, proizvodnja bombona javlja se tek u to doba.

Francuzi su prvi u Europi počeli proizvoditi ušećereno voće i stvarati recepte za to. Jedan od tih recepata, po kojem se proizvodio sirup od oraha i šećera, verovatno je preteča bombona što ih nazivamo praline (vrsta čokoladnih bombona).

U Sjevernoj Americi su prvi doseljenici kuvali sok od javora da bi napravili bombone od javorova šećera. Razvlačenje žutog šećera i pravljenje kristala od njega bio je velik događaj za decu. Kristali šećera nanizani na kanap predstavljali su bombone. Kasnije su se u prodaji našli i bomboni od nane, tzv. pepermint, i kuglice od čokolada.

 

 

 

 

Foci Cuki 

Sv. Markovića 3., 24417 Martonos (Szerbia)

 ( Žele, gumeni bomboni raznih ukusa, ratluk, orasnice, medeno srce, medenjaci, slatki ukrasi za jelku)

                           |BOMBONE FOCI CUKI| BOMBONE FOCI CUKI| BOMBONE FOCI CUKI|


Kontakt informacije

Naziv kompanije:
FOCI CUKI

Adresa:
Sv. Marković 3

Kontakt telefon:
069 1606 170

E-mail:
edit.karamell@gmail.com

Društvene mreže

Vesti iz kompanije

Kuća slatkiša FOCI CUKI

06.12.2016.

Detaljnije